Silovanje kao oružje

Ženski lobby Zagreb

Tkalčićeva 38
10 000 Zagreb
Hrvatska

Zagreb, 5. prosinca 1992.

 
SILOVANJE KAO ORUŽJE


Naše iskustvo i povijest nam govore da se u svakom ratu stupanj nasilja nad ženama povećava. Rat koji se vodi na području bivše Jugoslavije potvrđuje to pravilo. Silovanje je jedan od najbezobzirnijih zločina budući da pogađa najnevinije – one koje nikad nisu imale priliku odlučivati o ratu ili miru.


Mi, članice Zagrebačkog ženskog lobbyja, stioga zahtijevamo:

  1. da se odmah raspuste svi logori na području bivše Jugoslavije, prije svega oni u kojima su žene izložene seksualnom nasilju, psihičkoj torturi i ponižavanju.
  2. da se silovanje tretira kao ratni zločin. Stoga zahtijevamo izmjenu III odjeljka IV Ženevske konvencije iz 1949. godine. Tražimo od evropskih vlada da donesu zakon koji bi ženama žrtvama seksualnog nasilja jamčio politički azil.
  3. apeliramo na sve ženske organizacije – međunarodne, vladine, kao i nevladine – na mirovne i ženske grupe da što hitnije ustanove nezavisni ženski tim, te da pomognu osnivanju kriznih centara za silovane žene koji bi ženama žrtvama pružili podršku i svu moguću pomoć. Zahtijevamo od vlada na tim područjima da podrže ove inicijative u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.

Nasilje nad ženama vrše redovni vojnici, dobrovoljci, kao i profesionalni vojnici, čuvari u logorima i susjedi. Žrtve seksualnog nasilja su žene svih nacionalnosti. U svakom ratu vojnici siluju bez obzira kojoj strani pripadali. Vijest koja danas obilazi svijet govori da srpske vojne i paravojne snage na okupiranim područjima Bosne imaju ženske logore u kojima su silovanje i nasilje nad ženama redovita praksa. To je samo vrh ledenog brijega nasilja koji se nastavlja i u miru.
Zato mi, članice Zagrebačkog ženskog lobbya, tražimo od svijeta, svijetskih vlada, vlada i režima svih strana uključenih u ratne sukobe na području bivše Jugoslavije, da ovom problemu i našim zahtjevima posvete svu svoju pozornost.


ISTODOBNO SE NAJENERGIČNIJE SUPROSTAVLJAMO SVAKOJ MANIPULACIJI ŽRTVAMA. NEPROVJERENIM IZJAVAMA, BROJEM ŽRTAVA, NEPROVJERENIM INFORMACIJAMA, KAO I SVAKOJ UPOTREBI ŽENA ŽRTAVA SILOVANJA U CILJU ŠIRENJA MRŽNJE, NACIONALNE NETRPELJIVOSTI I RATNE PROPAGANDE.

Ženski lobby