Proizvodnja neprijatelja

Večernji list, 15. ožujka 1993, Reagiranja
'' UKLETE HOLANĐANKE'  SILUJU HRVATSKU'' (2)

PROIZVODNJA NEPRIJATELJA

Zagrebački ženski lobby

Zaplet oko Koncepta demografske obnove RH ima svoju kulminaciju na jednoj instanci koju Dunja Ujević ''pedantno'' prešuuje. To je Ambasada Republike Hrvatske u Bernu kojoj je također dostavljen Koncept i komentar grupe Antigene da će se njegovim eventualnim usvajanjem – ograničiti ljudska prava žena u Hrvatskoj. Hrvatsko veleposlanstvo u Švicarskoj to, međutim, energično demantira, nazivajući Koncept ''ordinarnom krivotvorinom''

U ''Večernjem listu'' od 2. ožujka objavljen je napis Dunje Ujević pod naslovom '' 'Uklete Holanđanke' siluju Hrvatsku''. Naslov neoriginalan, metoda poznata i oprobana; kombinirajući laži i poluistine s denuncijacijama, stvaraju se sfere i provode državni neprijatelji i nacionalne izdajice. Kako se u podnaslovu proziva i feministički lobi, a u samom napisu kleveće i pripadnica Zagrebačkog ženskog lobbyja Neva (a ne Nela) Tolle, prisiljene smo reagirati zbog pravilnog informiranja javnosti.

U napisu, inače tipičnoj mješavini ''informacija'' i komentara, što Zakon o javnom informiranju izričito ne dopušta, iznosi se niz netočnih podataka i neprovjerenih činjenica u svrhu klevete i političkog difamiranja. Na osnovi lažnih premisa stvara se još jedna – trenutno su u modi – ''međunarodna feministička zavjera protiv Hrvatske'' ovaj put sa središtem u Švicarskoj.

Strojevi za rađanje

U tekstu Dunje Ujević piše: ''Švicarsku je netom preplavio letak u kojemu udruženje 'Ženska lista' iz Basela zahtijeva hitnu pomoć za Hrvatsku''. Jer, ''u Hrvatskoj se pripremaju zakoni po kojima će žene biti upotrijebljene kao 'strojevi za rađanje' radi povećanja etničkog rasta...''

Dunja Ujević dezinformira! Švicarsku nije preplavio nikakav letak, već su javnosti dani rezultati dobro dokumentiranog istraživanja. Njezine autorice nisu pripadnice ''Ženske liste'' iz Basela (nova dezinformacija!), već švicarske nacionalne feminističke organizacije ''Nogerete''.

Što su i kako istraživale članice ''Nogerete''? To je već dulja i za našu kronično neupućenu javnost prilično složena priča.

Ukratko ''Nogerete'' je pomno istražila Koncept demografske obnove Republike Hrvatske i nejasnoće u vezi s tim dokumentom koji je, kao dio svog Programa obnove Republike Hrvatske, u svibnju prošle godine pripremila hrvatska Vlada. U tom se dokumentu u svrhu ''preobrazbe današnje obitelji u obitelj hrvatske budućnosti sa troje ili četvoro djece'', zamišljene od jednog od tvoraca – don Ante Bakovića, predlaže i sljedeće: ''borba protiv abortusa'', ''borba protiv antiživotnog nataliteta'', ''pronatalitetna izdavačka djelatnost Ministarstva obnove''. Kao što se u sklopu ''nove obiteljske politike Republike Hrvatske'' predviđalo: ''Da najuzvišenije zvanje u Republici bude zvanje Majke – odgajateljice!'' i pritom još ''suzbija neženstvo'', itd.

Tko, dakle, izmišlja upotrebu žena kao ''strojeva za rađanje'' radi ''povećanja etničkog rasta''? Hrvatska Vlada ili švicarske feministkinje?

Sasvim precizan odgovor glasi: ni jedni ni drugi, već Dunja Ujević koja ''citira'' nepostojeće formulacije i podmeće ih Švicarkama. Ali ni Vlada nije nevina.

Klevetničke rabote

Točno je činjenično stanje da je potkraj listopada prošle godine na razne adrese u Švicarskoj upućeno pismo ženske grupe ''Antigena'' iz Züricha s potpisom njene članice Barbare Thurnher koja, dakle, nije na ''čelu'' (ta fascinacija čelom i čelnicima!) baselske ''Ženske liste'', kako piše D.U.

U dopisu B. Thurnher stoji da ''u Zagrebu koji se ne nalazi i nije bio na izravnoj liniji fronte, žene bivaju dnevno i uvijek iznova  napadane na ulicama, silovane, u njih se puca, ubijane su i napadane noževima. Ukratko: u sjeni obližnjeg rata seksizam ubire svoje ekstremne plodove''.

U tekstu, međutim, nigdje ne stoji da su ''Muslimanke, žrtve silovanja silovane u Zagrebu'' kako, da ne bi bilo sumnje, ''citira'' spomenuti dopis Dunja Ujević. Takav je zaključak isključivo plod njene ekstremne falsifikatorko-klevetničke rabote.

Zaplet oko Koncepta demografske obnove RH ima svoju kulminaciju na jednoj instanci koju Dunja Ujević, isto tako, ''pedantno'' prešućuje. To je Ambasada Republike Hrvatske u Bernu kojoj je također dostavljen Koncept demografske obnove i komentar grupe Antigene da će se njegovim eventualnim usvajanjem – ograničiti ljudska prava žena u Hrvatskoj (na odlučivanje o (ne)rađanju djece, pravu na rad, izboru svjetonazora i dr.). Hrvatsko veleposlanstvo u Švicarskoj, u svom pismu od 10. 12. 1992., s potpisom ambasadora, to, međutim, energično demantira, nazivajući koncept demografske obnove Hrvatske ''ordinarnom krivotvorinom''. Pritom se, u istom pismu, od švicarskih ženskih grupa traži da ''poprave svoju grešku'' i ubuduće takve tvrdnje provjeravaju na mjerodavnim mjestima.

Švicarke su, prihvativši savjet, sve ponovno provjerile, a ženska sekcija organizacije ''Kršćanska služba mira'' potrudila se i Poslanstvu dostaviti fotokopiju Vladinih Koncepcija i osnova za donošenje Programa obnove Republike Hrvatske (s pečatom Vlade i potpisom tadašnjeg premijera dr. Franje Gregurića). Tako se fantomski dokument ipak pokazao egzistentnim. A kako se hrvatsko diplomatsko predstavništvo, osim poučavanjem o poželjnom ''rodoljubnom'' ponašanju švicarskih žena, u međuvremenu bavilo i političkim difamiranjem Neve Tolle i ženskih organizacija iz Zagreba – grupa ''Nogerete'' o svemu je sastavila opširan i dokumentiran izvještaj. U taj je izvještaj, valja reći, uključeno i pismo Ambasade RH od 15.2. 1993., u kojem se, poslije primitka fotokopije dokumenta, ipak, doduše uz marginalizaciju, priznjae njegovo postojanje.

Površno i zlonamjerno

To je, dakle, taj ''letak'' koji je dopao u ruke (dostavljen, ''sažeto'' prepričan, ''krivo'' preveden, ili naprosto ''sastavljen'' Dunji Ujević, a iz kojeg je ona uspjela izvesti neviđenu (dez)informacijsku papazjaniju punu politikantskih objeda.

U cijeloj ''aferi'' sudjeluje i ''Ženska lista'' iz Basela koju Dunja Ujević dovodi u vezu s plakatom da ''silovanje nije pitanje nacionalnosti'', a koji se pojavljuje na ''skandaloznom svjetskom summitu žena u Zagrebu...'' Još jedna neistina! Ne znamo jesu li žene iz Basela prisustvovale skupu, ali plakat su nosile pripadnice jedne radikalne ženske grupe iz Austije, a ne Švicarke! Usput, skup su u Zagrebu pripremile njemačke organizatorice u dogovoru s republičkom i gradskom Vladom.

Upustivši se u istraživačke novinarske vode, Dunja Ujević se pokazala podjednako nekompetentnom. Po strani od političkih ocjena na račun Neve Tolle i antiratne kampanje, rečenica kako je ''gđa Neva Tolle pokrenula antiratnu kampanju na načelu o podjednakoj krivnji svih strana'', ne samo da je neistinita već zvuči groteskno u svjetlu činjenice da je Neva Tolle odmah ujesen 1991. prišla Zboru narodne garde i bila nekoliko mjeseci na prvim linijama fronte.

Što se, pak, ambicija Dunje Ujević da iščita književnu metaforiku i prepričava tekstove Dubravke Ugrešić tiče, primjetit ćemo da joj ne polazi za rukom ništa bolje od novinarstva. Kako hrvatska javnost opet nema priliku uvida u original (Dubravkine se priče nikad ne prevode, već samo ''prepričavaju''), stvarno je tragično da joj to čini na svoj površan i zlonamjeran način čak i Dunja Ujević. Osim toga, ono što dopušta književnost (subjektivizam, elipse, metafore, odabir činjenica da bi se prikazao vlastiti doživljaj) apsolutno je neprofesionalno u novinarstvu.

Stvarno, odakle Dunji Ujević uopće obraz da još piše?