Liste žena za odstrel

 

Slobodna Dalmacija, 13. prosinac, 1992.
IZJAVA "ZAGREBAČKOG ŽENSKOG LOBBYA"


"LISTE ŽENA ZA ODSTREL"

Zagrebački ženski lobby

 

ZAGREB – Nije prvi put, a bojimo se ni zadnji, da su ugledne zagrebačke intelektualke Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Vesna Kesić i Slavenka Drakulić. Oni koji ih napadaju, čine to zbog "zlomisli". Međutim, do sada još nisu sastavljene "liste žena za odstrel". Učinio ih je ovih dana "Globus" koji se, uostalom, već iskazao sa sličnim listama.

Uz njihova imena priloženi su podaci o njima (mjesto rođenja, nacionalnost, bračni status, imanje djece, muževa, stambeni status i sl.). Ne možemo reći da smo iznenađene stupnjem neciviliziranosti takvopg postupka, falsifikatima i ordinarnim lažima kojima vrvi ta tjeralica (npr. Dubravka Ugrešić i Jelena Lovrić nikad nisu bile članice niti jedne feminističke grupe u Zagrebu, Hrvatskoj i šire, a Slavenka Drakulić i Vesna Kesić su među prvima pisale o silovanjima u ratu i obje su uključene u različite projekte za pomoć žrtvama ratnog nasilja). Ne čudi ni analitičko slijepilo "investigativnog tima Globusa" budući da se ovaj put ne radi o slaboumnosti, već o nakani. Naime, navedene žene optužene su, između ostalog, da prikrivaju srpska silovanja Muslimanki i Hrvatica u BiH inzistirajući da su na prvom mjestu silovane žene. Pitanje za "investigativni tim" i za cjelokupnu javnost jest da li smo zaista svi zajedno nesposobni zamisliti (čak i u dnevnom tisku npr. izvještaj Mazowietskog) da su silovane žene i drugih nacionalnosti i da su to učinili i pripadnici Hrvatske vojske.

Niti jedna u Globusu "optužena" žena, a ni razumniji dio javnosti, nije izjednačio identitet i namjere svih zaraćenih vojski. U procjeni je, čak i prije ozbiljnih istraga o tom strašnom zločinu, jasno da su silovanja žena psihološka strategija srpske i crnogorske vojske, da su brojnija i sistematičnija, ali je pitanje osobne časti, pa i časti nacije prihvatiti žalosnu činjenicu da to rade i "naši dečki". "Naši dečki" kojih se trebamo odreći ako želimo biti pravedni u ovom nepravednom radu. Nikada u prošlosti, a nadamo se i ubuduće, niti jedan rat nisu povele žene. Nikada nisu žene bile te koje su donosile odluke o tome, ali su najviše patile.

I napokon, kojem vremenu, ideologiji i metodama pripada denunciranje (i opet temeljeno na ordinarnim lažima), da su te žene "profiterke komunizma" (osobito danas kada je svojevrsna ljaga i efikasna diskvalifikacija reći za nekoga da je bio član SKJ)?!

Nećemo ni govoriti o pervertiranosti uma koji i silovanje žena zlorabi u svrhu poniženja i proskribiranja žena. Pitanje je kome sve silovanje žena koristi i zašto!?!

Svjesne uzaludnosti takvog čina, ovaj protest na upućujemo redakciji "Globusa" već hrvatskoj i svjetskoj javnosti. Protestiramo protiv huškačkih metoda, laži, falsifikata i svjesnog slijepila. Tražimo zaštitu prava pojedinki (ironija je da je tekst u Globusu objavljen na dan ljudskih prava) na diferencirano pa i suprotno mišljenje. I ne samo pojedinki već svakog čovjeka.